Grönsaker efter säsong

Ät grönsaker efter säsong

Att anpassa sina inköp och sin kost efter säsong har många fördelar. Färska och närodlade grönsaker är billigare, nyttigare, godare och bättre för miljön!

På våra breddgrader växer inte alla grönsaker under hela året och därför importerar vi både mycket grönsaker och frukt från varmare länder. Livsmedlen är då ofta besprutade och har rest långt. Men förutom detta så är ju tomaterna inte lika goda mitt i vintern, och färska grönsaker är både nyttigare och vackrare!

Om du så långt det är möjligt äter de grönsaker som är i säsong så kommer du snabbt märka att priserna är lägre. Dessutom kanske du kommer att få en större variation på grönsaker och upptäcka helt nya sorter som du inte provat förut!

Grönsaker i januari – mars

I början av året är tillgången på svenska färska grönsaker låg men det finns många grönsaker som kan lagras fram till nu. Lätta att lagra är exempelvis olika sorters kål, lök, rotfrukter och pumpa. Den som vill kompletterar förstås med frysta grönsaker och örter.

Grönsaker i april – juni

Nu börjar det dyka upp vårprimörer i affärerna. Eller kanske till och med i din egen trädgård. Sparris, salladsblad, rädisor och spenat brukar vara tidiga. Sockerärtor kan också skördas tidigt.

Grönsaker i juni – augusti

Skördemånader och högsäsong för allt som går att odla i Sverige. Tomater, gurka, paprika, majs, kål, olika sorters sallad, bönor, potatis, morot och alla rotfrukter. Den här tiden på året finns det inte någon anledning att köpa något annat än svenska grönsaker!

Grönsaker i oktober-december

Vi äter av sensommarens och höstens skördar och kompletterar vid behov av frysta grönsaker. Priserna på rotfrukter brukar vara riktigt låga!

Det svenska grönsaksåret

Råd & Rön har tagit fram en fin illustration av det svenska grönsaksåret som du kan
ladda ned och skriva ut.

Grönsaker hela året

Glöm inte att du själv kan grodda året runt, billigt och bekvämt hemma på köksbänken!