Krymp-motivation

Att krympa och spara pengar har väldigt många fördelar både för dig som enskild individ och för samhället i stort. Här är några anledningar till att hushålla med pengar och resurser:

Pengarna minskar i värde

Inflation – höga matpriser, rusande elpriser och räntor som slår i höjden. Senaste året har det blivit mycket dyrare att leva och det är viktigare än någonsin att hushålla med pengarna.

Lägg pengarna på rätt saker

Se till att dina pengar går till bra och roliga saker istället för till onödiga saker. Det är du som styr, ta kontrollen och se till att du får ut mer av pengarna!

Alla behöver en buffert

Alla behöver en buffert för oplanerade utgifter. Man vet aldrig när något oväntat händer, det kan vara något som går sönder, något som kräver att du betalar självrisk eller kanske att du blir arbetslös eller sjukskriven och behöver extra pengar.

Mindre konsumtion = mindre miljöpåverkan

Mindre och smartare konsumtion innebär mindre resursförbrukning, både i tillverkning, frakt och försäljningsled. Färre transporter av varor, både till butik och till din postlåda, ger mindre utsläpp.

Vi har bara en planet

Vi svenskar lever och förbrukar som om vi hade 4,2 jordklot. Det har vi inte, så vi alla behöver anpassa oss till den enda planet vi har.

Något att se fram emot

Alla behöver något roligt att se fram emot. Ett sparkonto med pengar som är öronmärkta till något du verkligen gillar kan motivera dig gråa vardagar! Kanske vill du åka på semester, köpa något du längtat efter länge eller kanske skaffa din allra första lägenhet. Sätt upp ett mål så blir det både lättare och roligare att spara.

Du har råd med de stora ögonblicken i livet

Alla stora milstolpar i livet tenderar att kosta mycket pengar. Körkort, kontantinsats till bostad, bilköp eller kanske drömbröllop? Du sitter i ett väldigt mycket bättre läge om du redan har pengarna på kontot istället för att låna till dem.

Du kan unna dig med gott samvete

Om du är bra på att hushålla med pengarna kan du unna dig roliga saker ibland med gott samvete. På det viset kommer du njuta mer av det roliga och goda!

Du äter nyttigare

Att minska sina matkostnader innebär i regel också att äta nyttigare. Det är helt enkelt bra för både kropp och knopp att laga mat från grunden. Skippa de onödiga och tomma kalorierna och få mer näring för pengarna.

Du blir en medveten konsument

Genom att vara engagerad lär du dig saker och blir en medveten konsument. Du har koll på innehåll, tillsatser och du vet vad som är bra och dåligt, sant eller falskt – alltså blir du mindre lätt att lura.

Du ger dina barn bättre förutsättningar i livet

Genom att vara en god förebild ger du dina eventuella barn en bättre framtid – inte bara ekonomiskt utan även miljömässigt och kunskapsmässigt. Goda vanor sprider sig, och att lära sig hushålla med resurser och planera sin ekonomi redan i tidig ålder är därför mycket värdefullt.