Kom igång med investeringar

Har du turen att ha lite pengar sparade? Utmana dig själv i att få dem att växa medan du gör något annat!

Pengar på banken är visserligen bra att ha, men de ger sällan någon ränta. Har du lyckats spara ihop en slant så gör du bättre i att investera dem på andra sätt än på ditt vanliga bankkonto.

En utmaning för nybörjaren

Om du redan är en fena på investeringar så är det här ingen utmaning för dig. Om du däremot är nybörjare så kan du göra ganska stor skillnad för din framtida ekonomi på kort tid. Och du behöver inte ens några förkunskaper. Låt kommande vecka/veckor bli en investeringsutmaning där du ser över dina tillgångar och gör aktiva val för placering av pengarna!

Börja med att fundera på om du kommer vilja använda dina sparpengar på kort eller lång sikt för det är avgörande för vad du ska göra med dem. Kommer du vilja använda pengarna snart så behöver du ha dem tillgängliga, om du hellre tänker långsiktigt så kan du få pengarna att växa mer på sikt. Har du möjligheten att göra båda så är det förstås det bästa!

På kort sikt

Kolla upp vad din bank erbjuder för typ av sparkonto där du kan låsa pengarna en viss period mot en lite högre ränta. Välj den period som passar dig bäst, ju längre period desto högre ränta och alltså mer pengar till dig. Se också över om det finns konton med högre ränta någon annanstans, kanske om du har konto hos en livsmedelskedja eller bensinstation?

Amortera

Amortera mer på eventuellt bostadslån – att amortera är en form av sparade eftersom du med amortering sänker dina räntekostnader och får en lägre månadskostnad.

Investera

Öppna ett investeringssparkonto (ISK). Vill du göra det enkelt för dig så köper du globala indexfonder med låg avgift och låg risk. Du behöver inga förkunskaper för att göra det och du kan vanligtvis göra det i din internetbank. Fonder är ett långsiktigt sparande där du kommer att se att din summa går upp och ned. I det långa loppet kommer du dock mest troligt gå plus mer än om du haft pengarna på ett vanligt räntekonto.

Fler Inlägg