Kvalitet framför kvantitet

Satsa på kvalitet

Köp hellre få saker av god kvalitet än många saker som är halvdana. Efterfråga också kvalitet och var inte rädd för att vara med och påverka där du kan!

I dagens tider svämmar vi över av prylar och kläder som vi egentligen inte behöver. Vi har separata köksmaskiner till allt och garderoberna fulla med kläder som vi aldrig använder. Ofta har det vi handlar ursprung i något land på andra sidan jorden där arbetsförhållandena är usla och där kvantitet går före kvalitet. Genom att fortsätta handla dessa saker bidrar vi till det ökande slit-och-släng-samhället och till de kostnader som det för med sig.

Kvalitet istället för kvantitet

Vi behöver tänka mer på kvalitet istället för kvantitet. När det kommer till kläder; köp hellre fyra lite dyrare plagg som du verkligen gillar än tjugo plagg som är sådär och som sedan bara blir hängande. Handlar du kläder av god kvalitet håller de länge. Barnkläderna kanske kan ärvas i generationer. Om du dessutom söker neutrala färger så ökar sannolikheten både till att alla kläder matchar med varandra och att kläderna inte känns omoderna efter några år.

Samma sak gäller oavsett vilken sorts prylar vi pratar om. Det är alltid bättre och billigare i längden att satsa på kvalitet som håller och att istället köpa färre prylar.

Efterfråga kvalitet

Som konsumenter har vi makten att påverka företag att producera bättre och bättre produkter. Var inte rädd för att klaga om du upplever att ett plagg eller en vara du köpt inte håller måttet. Genom att påverka industrin till att tillverka hållbarare och bättre produkter så minskar slöserierna på alla plan vilket också blir billigare i längden för både tillverkare och konsument. Dessutom är det förstås väldigt mycket mer hållbart!

Så nästa du gång du är besviken över kvaliteten på något du köpt, var med och påverka. Du kan göra skillnad!

Fler tips