Baka egen pinsa
Pinsa har blivit populärt på slutet. Och det är kanske inte så konstigt, för det är väldigt gott! Men färdiga pinsa-bröd är dyra att köpa, så gör dina egna istället.
Passa på att göra många när du ändå gör, för det är alltid trevligt att hitta förgräddade pinsa-bröd i frysen!
Du behöver:
- 5 dl ljummet vatten
- 2 tsk torrjäst
- 2 tsk salt
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 dl rismjöl
- Ca 9 dl vetemjöl
- Olivolja
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Häll över vattnet och rör ihop till en slät deg.
- Tillsätt mer vetemjöl om degen är lös.
- Täck degen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
- När degen jäst klart, stjälp upp den på mjölad skärbräda och dela den i fyra bitar.
- Vik in ”kanterna” på varje degklump tills du har en fin och slät rund form.
- Lägg alla fyra degar i en stor form (eller i fyra separata), täck över och ställ i kylskåp i cirka 8 timmar till.
- Ta fram degen ur kylen ungefär en timme innan du ska baka ut den.
- Forma fyra avlånga pinsa-bröd försiktigt utan att trycka ut för mycket luft ur degen.
- Pensla med olivolja. (Vitlökssmör är också gott!)
- Grädda i 275 grader cirka 5 minuter.
Pinsa-bröden är nu färdiga att toppa med valfri topping. Ät pinsan med kall topping eller stoppa in den i ugnen en stund till med ost och annat gott på!