Bröd av grötrester

Bröd på grötrester

Rester kvar av gröten på morgonen? Gör ett jättegott bröd genom att tillsätta mjöl, jäst och vatten. På kvällen gräddar du brödet lagom till middagen!

Enklaste sättet att ta hand om överbliven gröt på är att baka bröd på den. Degen gör du enklast på morgonen direkt i grötkastrullen (om den är stor). Perfekt om gröten dessutom fortfarande är lite ljummen!

Runt middagstid har degen jäst färdigt så att du kan grädda bröden. Det kommer att dofta ljuvligt, hembakade bröd kan förgylla vilken måltid som helst!

Du behöver:

  • Överbliven gröt
  • Vetemjöl
  • Vatten
  • Färsk jäst, en ärtstor bit
  • Salt

Mängden mjöl och vatten varierar beroende på hur mycket gröt du har kvar. Utgå från receptet för fusksurdegsbröd men minska vätskan något eftersom gröten redan innehåller vätska. Brödet kallas nattjäst, men det fungerar förstås lika bra att jäsa degen över dagen som över natten!

Degen behöver inte arbetas, det räcker med att du rör ihop ingredienserna. Degen tar alltså inte mer än ett par minuter att göra, så även den morgonstressade hinner.

När det är dags att grädda bröden skopar du upp degen med en sked och klickar ut portionsbröd på plåten = minimalt med kladd!

Fler tips