Baka bröd av grötrester

Bröd på grötrester

Rester kvar av gröten på morgonen? Gör ett jättegott bröd av den överblivna gröten genom att tillsätta mjöl, jäst och vatten direkt i kastrullen. Låt jäsa över dagen och på kvällen gräddar du brödet lagom till middagen!

Hembakat bröd kan förgylla vilken måltid som helst, men det passar förstås extra bra till en soppa eller sallad.

Anpassa receptet efter hur mycket gröt du har kvar. Mer gröt = lite mindre mängd vatten.

Utgå från receptet för fusksurdegsbröd:

  • Ca 2 dl havregrynsgröt (rågflingegröt fungerar också bra)
  • Ca 10 dl vetemjöl
  • Ca 4 dl Vatten
  • 2 tsk torrjäst
  • 2,5 tsk salt

Gör så här

  • Blanda vetemjöl, jäst, salt och vatten med gröten direkt i kastrullen eller i en större bunke. Degen ska bli mer som en tjock smet än en deg. Den behöver inte arbetas, bara rör ihop!
  • Lås jäsa i rumstemperatur över dagen, täckt av en handduk.
  • När det är dags att grädda bröden skopar du upp degen med en sked och klickar ut portionsbröd på plåten = minimalt med kladd!
  • Grädda i 250 grader i cirka 10-14 minuter.