Gör egen risifrutti
Snabba mellanmål kan vara guld värda. Men du behöver inte köpa dyra färdiga i plastförpackning. Gör egen risifrutti istället!
Hemmagjord risifrutti är både billigare och nyttigare än den köpta varianten. Du kan själv välja hur söt den ska vara och om du vill göra den krämigare med extra grädde.
Grundreceptet för risifrutti är det samma som som för risgrynsgröt.
Recept till risifrutti:
- 2 dl grötris
- 3 dl vatten
- 6 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5-1 dl strösocker
När gröten är kall
- Ev vispgrädde eller fet yoghurt
- Sylt eller frukt
Du kan koka risgrynsgröten på spisen men gröten bränns lätt fast i botten så det är mycket enklare att göra den i ugnen eller i en slow cooker.
Tillaga i ugnen
Blanda alla ingredienser i en ugnsform och ställ in i ugnen på 150 grader. Klart efter cirka en timme. Den mjölkhinna som bildas på gröten är ätbar, men du kan förstås ta bort den om du vill.
Tillaga i slow cooker
Blanda alla ingredienser i grytan och lät stå på svag värme i cirka 3 timmar.
Låt risgrynsgröten svalna
När gröten är helt kall kan du göra den krämigare genom att blanda i 2 dl lättvispad grädde eller lite fet yoghurt. Om du tycker att gröten är för tjock så går det också bra att blanda i lite extra mjölk.
Servera med sylt eller frukt
Servera risifruttin med en klick valfri sylt eller kanske fruktsallad.
Självklart kan du servera risifruttin som en vanlig risgrynsgröt också, med kanel och valfri mjölk!