Gör en kalasbudget

Gör en budget för högtidsfirande

Festligheter har ofta en förmåga att leda till ökad konsumtion och stora kostnader. Vi får fler och fler skäl att fira och firandena har en tendens att bli allt mer påkostade. Utmana dig själv med att göra en budget inför nästa stora festlighet och se sedan till att hålla dig till budgeten!

Barnkalas, halloweenfest eller kanske julfirande med släkten? Vid en första tanke kanske du kommer på tusen saker som du skulle vilja ha till dessa tillfällen. Det går ju faktiskt att spendera precis hur mycket pengar som helst om man vill. Men om du tänker efter före och begränsar dig till vad du/ni verkligen behöver och sedan gör en budget för detta så blir det lättare att hålla koll på kostnaderna.

Nyckeln till att spara både pengar och miljö är alltså planering. Planera i god tid så att du kan göra väl avvägda val och inte faller för frestelser i sista minuten. Tänk också på att det är umgänget som är det viktiga, inte dyra presenter och överdådig mat.

Skriv en lista

Bestäm dig för en budget för din tänkta festlighet. Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på just detta tillfälle?

Skriv sedan ned precis allt du skulle vilja ha och försök uppskatta vad varje punkt skulle kosta. Gå sedan igenom listan flera gånger och stryk sådant som du/ni egentligen klarar er utan. Stryk även sådant som du kan göra själv, du behöver exempelvis inte köpa dekorationer utan det kan du göra billigt själv. Kanske behöver ni heller inte sju sorters kakor till kalaset, eller 20 rätter på julbordet. Tänk tillbaka på tidigare tillfällen, vad gick det åt mest av då och vad blev kvar? Kanske kan ni äta några av rätterna du egentligen vill ha på julbordet som middag dagarna efter julafton?

Spräck inte budgeten!

Skriv in alla poster som du kommit fram till att du behöver (och som ryms inom budgeten) på ett papper eller i ett excel-ark. Sortera efter område, exempelvis julklappar, julmat etc. Räkna ihop summan på varje område och på totalen.

Nu är det upp till dig att hålla budgeten! Klarar du utmaningen?

Fler tips