Mest fördelaktigt att odla

Vad är mest fördelaktigt att odla?

Som odlare vill man såklart optimera den yta man har och lägga tid och pengar på rätt saker. Men vad som är mest fördelaktigt att odla kan ses från flera olika perspektiv.

Mest mat per frö

Odlar du för att få så mycket mat som möjligt vill du ha stora skördar och gärna sådant som kan skördas under lång tid eller förvaras. Squash är en gröda som ger otroligt mycket skörd per frö och som också går att lagra länge. Pumpa likaså. Kål ger också stora skördar om de bara skyddas mot larver, kål kan dessutom växa långt in på hösten! Rotfrukter som potatis och morot kan både ge många kilo skörd och lagras.

Högst kilopris i affären

Om du vill odla sådant som är dyrt att köpa i affären så kanske inte just morot och potatis är något för dig. Vill du odla sådant som har högt kilopris är det istället örter du ska kika på. Örter kan du odla i stora mängder och sedan torka eller frysa för att ha hela året. Priserna på gurka, tomat och paprika har också stigit på slutet vilket gör att dessa grödor är mycket fördelaktiga att odla själv. Sparris är också en dyr grönsak som lätt kan odlas hemma i trädgården och som dessutom kommer tillbaka år efter år.

Mycket mat för lite arbete

Om du vill odla ätbart men inte lägga så mycket tid på odlingen så är det smart att satsa på bärbuskar, fruktträd och perenner – växter som levererar år efter år utan att du måste plantera nytt. Exempel på perenner är rabarber, sparris och örter som oregano, gräslök och citronmeliss. Även jordärtskocka, pepparrot och ramslök är fleråriga.

Anpassa och effektivisera

Mest för pengarna får man om man anpassar sin odling efter de förutsättningar som platsen man ska odla på har. Att plantera saker som inte trivs är att kasta pengar och tid i sjön. Att plantera saker som man sedan inte har tid eller ork att ta hand om är också onödigt. Så även om det kliar i odlingsfingrarna tidigt på våren så kan det vara bra att sätta sig ned och planera lite först!

Fler tips