Gör din egen groddburk

Gör din egen groddburk

Visst finns det fina färdiga groddburkar att köpa, men det fungerar lika bra att göra sin egen. Det måste inte ens vara en burk!

Frön som ska groddas ska för bästa resultat alltid ligga i blöt i några timmar först. Därefter ska groddarna sköljas två gånger om dagen. Eftersom groddarna sedan inte ska stå i vatten är det fördelaktigt att göra dem i något med hål så att extra vatten kan droppa av. Om du gör en egen burk kan du ställa den snett upp och ned över en mugg eller en skål så att överskottsvattnet samlas upp.

Alternativ 1
Använd en valfri glasburk. Klipp till en bit spetstyg eller myggnät och sätt fast som ett lock på burken med hjälp av ett gummiband eller ett snöre. Du behöver då inte ta bort tyget för att skölja groddarna.

Alternativ 2
Använd en valfri glasburk med lock. Borra många hål i locket. Hålen bör vara så stora att vattnet lätt kan passera men förstås inte så stora att fröna åker ur burken vid sköljning.

Alternativ 3
Diska ur en mjölktetra och stick sedan hål på sidorna. Häll i frön genom pipen på tetran och ställ den mörkt på något som tål väta så att den kan droppa av efter sköljningarna. Efter några dagar kan du klippa upp tetran och njuta av groddarna.

Alternativ 4
Lägg frön i en vanlig sil och häng den över en bunke i lämplig storlek. Ställ mörkt. Silen gör det superlätt att skölja!

Fler tips