hemmagjord hundmat

Gör egen hundmat

Har du en hund som äter våtfoder? Precis som allt annat i butikerna har priserna på hundmat stigit. Gör din egen hundmat istället. Mycket billigare!

Förutom att du krymper utgifterna så har hemmagjord hundmat flera andra fördelar. Du slipper onödiga förpackningar, och du vet precis vad du ger din hund. Innehållsförteckningen på köpt hundmat brukar inte vara någon rolig läsning. Priset är helt enkelt väldigt högt för slaktavfall.

Hemmagjord hundmat av lite mer naturliga ingredienser gör du enkelt själv i en gryta eller i en slowcooker. Du kan enkelt variera smakerna med olika sorters protein och grönsaker. Tänk dock på att hundar inte ska äta kryddor och salt! Du kan med fördel använda kött med ben, men då måste du vara noga med att plocka ut alla benen innan du paketerar och serverar maten.

Om du inte har skurit innehållet smått från början kan du mixa grytan lätt med stavmixer. Dock inte helt slät!

Hemmagjord hundmat – grundrecept

En del valfritt protein, gärna inälvor eller kött på ben (som också är billigast)
En del havre-ris och grönsaker, exempelvis morot
Vatten
Ev olja
Ev näringstillskott för hundar

Gör så här:

Lägg köttet i grytan och häll i vatten så att det precis täcker. (Lite mindre vatten i slowcooker). Koka köttet nästan färdigt innan du tillsätter havre-riset.

Om du använder ett magert kött som exempelvis kyckling så kan du tillsätta någon matsked olja i grytan. Om din hemmagjorda hundmat är den enda hundmat som hunden äter kan du också tillsätta näringstillskott som finns att köpa i djuraffärer.

Förpacka maten i mindre burkar och fyll frysen.

 

Hundmaten på bilden är gjord av ungnötslever, salt- och kryddfritt kycklingspad, morötter och squash. 

 

Fler tips