Maskrosmarmelad
Trots sin skönhet anses maskrosor vara ett ogräs. Om du ändå plockar bort maskrosor, koka marmelad på dem! Denna solgula marmelad är jättegod på mackan men den kan förstås också ätas istället för sylt till gröten eller varför inte användas som fyllning i en somrig tårta.
Maskrosor innehåller massor med nyttigheter i form av vitaminer och mineraler. Hela växten är ätbar; roten kan kokas lätt och ätas och bladen kan ätas som sallad.
Till maskrosmarmelad behöver du:
- Ca 5 dl kronblad från maskros
- 2 citroner
- 1 äpple
- 5,5 dl syltsocker
- 8,5 dl vatten
Gör så här:
- Riv av kronbladen från blommorna och mät upp cirka 5 dl, inte för hårt packat. (Knopparna kan du lägga i komposten.)
- Lägg maskrosbladen, rivet skal från båda citronerna, pressad citronjuice samt rivet äpple i en kastrull.
- Häll på socker samt vatten.
- Låt marmeladen koka i ca 30 minuter.
- Om du vill ha en slätare marmelad kan du mixa allt med stavmixer, annars är marmeladen fin som den är!
- Häll upp i burkar och låt svalna.
Marmeladen kan verka lös från början men den stelnar när den svalnar.