Tändkottar av ljusstumpar

Tändkottar av ljusstumpar

Tändkottar gör det enklare att tända kaminen eller lägerelden. Gör egna braständare av sparade ljusstumpar och kottar!

Har du också samlat på dig en hel hög med ljusstumpar? Använd dem till att göra tändkottar. Kottar doppade i stearin är perfekta braständare. En tändkotte brinner länge och med en varm låga som lätt tänder eld på större vedträn. Tändkottar kan användas både hemma i kaminen och till lägerelden ute.

Gör egna tändkottar

Börja med att gå ut och plocka kottar. Kottarna behöver vara torra och öppnade, om de inte är det vid plockning behöver de ligga inne ett tag för att torka.

Ljusstumparna lägger du enklast i en metallform eller i en glasburk som du sedan sätter i vattenbad. Stearinet smälter vid låg temperatur så du behöver inte stormkoka vattnet.

Rör försiktigt och plocka bort eventuella vekar som kommer fram när stearinet smälter. Doppa sedan kottarna i stearinet och låt torka. Du kan doppa varje kotte flera gånger om du vill. Använd en pincett eller tång så att du inte bränner fingrarna!

Stearin torkar snabbt och kan vara lite svårt att få bort, så var försiktig medan du håller på så att du inte skvätter på ömtåliga ytor.

Att tända eld med tändkottar

Vanligtvis behöver du enbart en kotte per tändning. Lägg kotten upp och ned i botten och stapla vedträn ovanpå. Tänd kotten underifrån och se till att lågan träffar veden ovanför.

Fler tips