Baka billigt och enkelt bröd i långpanna
Inget slår hembakat bröd! Bakar du själv blir brödet både billigare och godare än köpt bröd. Ofta även nyttigare, eftersom fabriksbakat bröd brukar innehålla en hel del konstigheter som gör att brödet ska hålla sig färskt längre.
Det här rågbrödet är superenkelt att baka och ger dig mycket bröd för pengarna!
Du behöver:
- 6,5 dl rågmjöl
- Ca 8 dl vetemjöl
- 50 gram jäst (eller motsvarande torrjäst)
- 2 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 6 dl ljummet vatten
Gör så här:
- Arbeta ihop degen ordentligt, för hand eller med maskin. Degen får gärna vara lite kletig.
- Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.
- Stjälp upp degen på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck försiktigt ut den till en rektangulär form.
- Slå på ugnen, 225 grader.
- Lägg på bakduken igen över brödet och låt det jäsa medan ugnen blir varm, eller ca 20 minuter.
- Använd en vass kniv och markera bitar i degen, likt ett rutmönster. Nagga också gärna ytan med en gaffel.
- Grädda ca 20 minuter.
- Låt svalna under bakduk innan du skär upp och paketerar brödet.
Dessa rågbitar går förstås utmärkt att frysa!