Falsk rörost

Falsk rörost

Prova att göra falsk rörost på keso. Rörost är en delikatess med rötter från Medelpad. Äkta rörost kokas på mjölk med löpe, men för den som vill nå ett gott resultat mycket snabbare går det bra att fuska genom att använda keso. Falsk eller inte, så är rörost ett gott, snabbt och proteinrikt mellanmål!

Traditionell rörost är smaksatt med kardemumma och sirap. Ostmassan kan ätas som den är, som pålägg på smörgås eller varför inte som efterrätt tillsammans med sylt eller bär.

Du behöver:

  • 250 gram keso (gärna finfördelad)
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5dl vetemjöl
  • Ca 0,5 tsk nystött kardemumma
  • 2 msk sirap
  • 1 kanelstång

Gör så här:

  1. Blanda grädde, vetemjöl och sirap i en kastrull och värm under omrörning tills smeten tjocknat.
  2. Tillsätt kardemumma och kanelstång.
  3. Låt svalna, och blanda sedan med keson.

Om du vill äta rörosten som efterrätt kan du tillsätta vaniljsocker för att få en lite sötare smak.