Baka din egen skogaholmslimpa
Baka din egen skogaholmslimpa, samma smak som på den köpta men billigare än originalet och utan konstiga tillsatser.
Dubbla gärna satsen och gör två limpor på samma gång! Skogaholmslimpa går utmärkt att frysa.
Du behöver:
- 1,75 dl vatten
- 7 gram torrjäst (eller 25 gram färsk jäst)
- 1 tsk salt
- 1 msk smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl rågsikt
Gör så här:
- Värm vattnet till cirka 37 grader och tillsätt jäst och smör.
- Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen, för hand eller med elvispens degkrokar.
- Låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
- Forma degen till en limpa på en plåt, eller stjälp upp degen i en smörad brödform.
- Låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
- Grädda limpan i 200 graders värme i cirka 20-30 minuter.
- Låt svalna under bakduk.