Lär dig om mögel på mat

Undvik att kasta mat – lär dig om mögel

För både plånbokens och miljöns skull vill vi kasta så lite mat som möjligt. Den billigaste maten är den som faktiskt äts upp, och den allra dyraste maten är den som slängs.

Men ibland blir mat dålig. Värme och fuktig luft gör att livsmedel möglar fortare. Vissa mögelsporer är riktigt giftiga och det kan vara svårt att avgöra när en produkt är okej att äta eller inte.

Så här bör du tänka när det gäller mögel i maten:

Mögel på frukt

Äpplen med mögelfläck kan du äta om du bara skär bort det fula och två centimeter extra. Detsamma gäller på citrusfrukter.

Övriga frukter som möglat bör du tyvärr kasta. På exempelvis päron och vindruvor som är vattniga så sprids möglet inuti frukten.

Mögel på grönsaker

Vid mögel på tomater bör hela tomaterna kastas, av samma anledning som vid mögliga päron.

Vid mögel på potatis kan du däremot skära bort möglet och två centimeter extra och äta resten. Samma gäller på de flesta andra grönsaker – mindre mögelangrepp kan skäras bort.

Mögel på bröd

Så fort du ser mögel på brödet är det tyvärr bäst att kasta hela brödet. Mögelsporerna sprider sig lätt i poröst bröd och finns där även om du inte ser dem. Det finns olika typer av mögelsvampar och en del är giftigare än andra. Det är svårt att avgöra vilken sort som finns på just ditt bröd.

Mögel på mejeriprodukter som färskost, mjukost och yoghurt

Släng hela förpackningen. Möglet sprider sig snabbt i vattniga produkter och alla mögelsporer är inte synliga för ögat.

Mögel på hårdost

Kompaktheten i osten gör att möglet inte sprider sig lika lätt som i färskost. Därför kan du skära bort det synliga möglet tillsammans med två centimeter extra och sedan äta resten av osten. Tänk på att diska eller byta förpackningen till osten så att inte mögelsporer finns kvar där.

Mögel på sylt

Om sylten innehåller mer än en tredjedel socker går det bra att ta bort möglet på toppen av burken och äta resten. Socker fungerar som konserveringsmedel. Om sylten däremot är en mindre söt variant bör du slänga allt så fort du ser mögel.

Förebygg mögel

Om du har mer av en produkt än du tror att du kan äta upp; förvara alltid i frysen. Det går utmärkt att frysa frukt i bitar, ost, sylt och förstås bröd. Hantera också alla produkter varsamt eftersom exempelvis frukt och grönsaker som är skadade möglar fortare. Om du har en förpackning med frukt där du ser att en frukt är möglig bör du ta bort den snabbt eftersom möglet annars sprider sig till övriga frukter.

 

Fler tips