Nässelsoppa

Nästan gratis mat – nässelsoppa

Brännässlor växer vår och sommar, överallt! Ofta på ställen där ingen vill ha dem. Det går bra att plocka nässlor hela säsongen men de är godast på våren när de är lite mindre.

Förutom att nässlor är väldigt nyttigt så är de också helt gratis!

Recept på nässelsoppa (4 port):

Du behöver: 

  •    Ca 2 liter nässlor
  •    1 gul lök
  •    25 g smör
  •    3 msk valfri redning
  •    2 st tärningar buljong (grönsak eller kyckling)
  •    Ca 9 dl vatten
  •    2 dl vitt vin (kan uteslutas)
  •    1 dl grädde
  •    Salt och svartpeppar efter smak

Eventuellt kokt ägg, gräslök och/eller crème fraiche till servering 

Gör så här:

Skölj nässlorna noga. Använd främst bladen, eller stammar som inte är så grova. Använd handskar när du handskas med nässlorna så slipper du bränna dig!

Smält smöret i en gryta och fräs sedan lök och nässlor. Rör i redningen och häll därefter på vatten, vin och buljong. Krydda efter smak och låt koka ihop. Om du vill ha en slät soppa kan du använda stavmixer. Tillsätt grädden innan servering.

Nybakt bröd är gott till!