Krönika: Bästa knepet för att sänka matkostnaderna; laga maten själv!
Matpriserna skjuter i höjden och samhällsdebatten fylls av uppmaningar om bojkott, förfasande över skenande smörpriser och reportage om människor som får trolla med knäna för att få pengarna att räcka till.
Samtidigt kommer statistik som visar att svenskarna lägger mer pengar på godis än på frukt och grönt, att försäljningen av snus (och flera andra nikotinprodukter) fortsätter öka markant och att både utbud och försäljning av alkoholfria drycker, såsom energidryck, ökar stadigt.
Kanske behövs den konstgjorda energin från energidrycken för att kompensera den trötthet som uppstår när människor äter mindre frukt och grönt?
Vilket konstigt samhälle vi har.
Ungdomar tänker ni. Men genvägar och kortsiktiga lösningar är inte bara ett ungdomsfenomen. Av ren bekvämlighet väljer många dyrare lösningar, säkert ofta utan att tänka så mycket på det.
Snabba genvägar
Stressade småbarnsföräldrar letar snabba lösningar för att mätta trötta barn. De fabrikslagade köttbullarna kompletteras med en påse smoothie på vägen medan föräldern tar en kaffe i farten för att orka. Senioren tycker det är tråkigt att laga mat till sig själv och köper färdigmat i portionsförpackning. Då slipper hen dessutom disk. Ost köps i färdiga skivor, eller varför inte färdigriven. Mycket dyrare kilopris men man slipper några minuters arbete.
Svenskarna lägger otroligt mycket pengar på icke nödvändiga saker. Och utbudet av det onödiga bara ökar. Med nya smaker, nya mindre förpackningar och mördande reklam så vill producenterna få oss att köpa ännu mer – och stilla behov som vi egentligen inte har. Gärna med sådant som är beroendeframkallande och förpackat i plast.
Tiden springer fort och det är lätt att bara åka med. Ibland kan det vara bra att stanna upp och tänka efter, att kritiskt granska sina egna vanor istället för att bara följa med strömmen.
Förr klarade vi oss utan alla dessa onödiga produkter, vi lagade mer mat själva och vi mådde bättre – både fysiskt och psykiskt.
Hur blev det så här?
Stanna upp och reflektera över förändringen
Sakta men säkert har normen och standarden för vad vi äter förskjutits. Sådant som förr i tiden var kopplat till helg och festligheter har nu blivit vardag. När jag växte upp var det fest att få en 33 cl glasflaska läsk med ett sugrör i. Nu ingår det per automatik en stor läsk till alla menyer hos snabbmatskedjorna och dessa menyer konsumeras lika gärna en vardag som en helg. Fredagsmys har blivit kutym, och det är inget billigt nöje eftersom en påse chips nu kostar närmare 40 kronor trots att innehållet har minskat. Det anses också helt normalt att betala 50 spänn för en latte ”på hörnet”. Samma peng skulle kunna räcka till en hel måltid för en familj som lagar maten från grunden.
Om vi ser det som att vi äter för att kroppen behöver bränsle, ja då är det många av dagens matvanor vi kan plocka bort. Kroppen har aldrig behövt apelsinjuice till frukost varje morgon, fabrikslagad mat som värms i micron eller styckeförpackade mellanmål. Allt det där fyller förmodligen andra funktioner än just att ge näring till kroppen. Genvägarna börjar nog bli senvägar, och det gäller för oss alla att upptäcka det innan det är försent.
Den som vill komma billigare och nyttigare undan behöver aktivt undvika produkter som vi egentligen inte behöver, och göra medvetna val i mataffären. Genom att gå tillbaka till grunden och laga maten själv kan du sänka dina matkostnader rejält, även i dessa tider. Dessutom är du då en god förebild för de yngre generationerna!
Värna matkulturen
Tänk vad mycket matkultur som går förlorad i vår halvfabrikatsvärld. Våra barn och barnbarn kommer förmodligen inte veta vad kalops, kåldolmar och tjälknöl är. De kommer förmodligen inte heller få lära sig att koka saft eller att baka bröd.
Det vill vi ända på!
Få pengarna att räcka längre
På Krymp.se finns massor med tips på hur du kan spara pengar på mat:
Ta till vara på allt och bli svinnsmart >
Skrivet av Malin på Krymp.se