Gör egen äppelcidervinäger

Gör egen äppelcidervinäger

Att göra egen äppelcidervinäger är lätt som en plätt! Men du behöver lite tålamod, vinägern behöver jäsa i minst sex veckor.

Till vinägern kan du använda både fina äpplen och överblivna äppeldelar. Har du exempelvis skalat äpplen till mos eller paj så kan du använda skal och skrutt till vinägern = svinnsmart!

Du behöver:

  • En väl rengjord glasburk, ca 8-10 dl
  • Äppelbitar eller äppelskal och skrutt
  • Vatten
  • 3-5 tsk råsocker

Gör så här:

  • Fyll burken till ungefär tre fjärdedelar med äppelbitar.
  • Koka upp ca 3 dl vatten, tillsätt sockret och vispa tills det löser sig.
  • Häll sockervattnet över äpplena i burken. Fyll på med mer kallt vatten så att äpplena täcks med god marginal.
  • Lägg en bit tunt tyg över burken och fäst med en gummisnodd (vinägern behöver syre men inte bananflugor!).
  • Ställ burken i skafferiet i ca 2-3 veckor.
  • Ta fram burken och sila av vätskan i en skål. Spara vätskan och släng äppelbitarna.
  • Häll tillbaka vätskan i burken och täck med tyget igen.
  • Ställ tillbaka burken i skafferiet och låt stå i minst fyra veckor –  upp till åtta veckor kan behövas. Rör i burken en gång i veckan och börja smaka av efter fyra veckor.
  • När du är nöjd med syrligheten, häll upp vinägern på flaska med lock!

Fler Inlägg