Odla egna groddar
Grönsaker är nyttigt och allra nyttigast blir det förstås om du odlar dina egna. Groddar kan du odla året om hemma på köksbänken!
Att odla groddar själv är ett bra sätt att alltid ha billiga grönsaker till hands. Det enda du behöver är frön och något att odla i. Det finns färdiga groddburkar att köpa men du kan också lätt göra din egen.
Lägg först fröna i blöt i några timmar. Därefter ska vattnet hällas bort men du behöver hålla fröna fuktiga genom att skölja dem en eller två gånger per dag. Groddburken ska gärna stå mörkt, så i ett hörn på köksbänken fungerar alldeles utmärkt.
Hur lång tid det tar till färdiga groddar beror på vilken sorts frön du använder, men räkna med cirka fem dagar. Den som vill kan förstås ha två burkar som går omlott, då behöver man aldrig vänta!
Använd groddarna på mackan, som tillbehör till maten eller i sallad. Böngroddar passar också väldigt bra i wok och i soppor.
Exempel på vad du kan grodda
- Alfalfa
- Mungbönor
- Rödbeta
- Rädisa
- Linser
- Ärter
Frön har lång hållbarhet och är därför en bra stapelvara att ha hemma.