Dryga ut köttet med växtbaserade alternativ
Att äta mer vegetariskt är något av det bästa du kan göra både för att spara pengar och miljö. Men om du inte helt vill sluta äta kött kan du i alla fall få det kött du äter att räcka längre!
Kött påverkar klimat och miljö mer än något annat livsmedel. Dessutom är kött det dyraste proteinet du kan äta. Att äta mer vegetariskt är därför bra på många sätt. Men för dig som inte vill släppa dina vanliga kötträtter finns ett annat alternativ – byt ut hälften av köttet i dina befintliga recept till grönsaker, bönor, linser eller kanske svamp. Halverar du mängden kött kan du nästan halvera din klimatpåverkan per måltid. Väljer du dina alternativ omsorgsfullt kan du även halvera prislappen på rätten!
Byt ut halva mängden kött mot växtbaserade alternativ
- Köttfärssås – ersätt hälften av köttet med rivna morötter och hackade grönsaker
- Tacos – använd mindre köttfärs och tillsätt istället en förpackning svarta bönor
- Köttgryta – använd mindre kött och fyll på med mer rotfrukter
- Korvstroganoff – minska på korven och tillsätt kokade morötter i stavar
- Lax – gör en laxpudding eller pastasås så går det åt mindre lax per person än om du bjuder på laxfilé