Koka egen fond

Koka fond av grönsakssvinn

Koka din egen fond av grönsaksslattar. Svinnsmart, billigt och bara naturliga ingredienser! Spara skal, toppar, blast och andra slattar av grönsaker och frys in. När du har samlat ihop ett större lass grönsaksdelar så kan du koka en riktigt god fond.

Till fond (och buljong) kan du använda alla typer av rotfrukter och lök. Du kan också använda färska grönsaker som tomat, paprika och selleri. Smaken kan förstås också varieras med örter, svamp och olika typer av kött.

Grundrecept grönsaksfond:

  • Ca 750 gram grönsaker i tärningar (morot, palsternacka, potatis, rotselleri etc)
  • Valfri lök, exempelvis det gröna från en purjolök
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • Valfria örter och kryddor

Gör så här:

  1. Skär alla grönsaker i småbitar och koka allt med vatten och kryddor i cirka två timmar på låg värme.
  2. Mosa grönsakerna med en mosstamp i grytan och sila sedan grönsaksröran över en kastrull så att du behåller vätskan. Mosa grönsakerna med en gaffel i silen så att du får med så mycket som möjligt och det bara blir lite torra rester kvar i silen.
  3. Koka upp fonden på nytt och låt den sjuda utan lock i ungefär en timme till. Fonden ska reduceras till ungefär hälften.
  4. Låt sedan svalna.
  5. Häll upp den färdiga fonden i istärningsformar och frys in. När tärningarna är helt frysta kan du plocka upp dem och förpacka om dem till en burk.

Fond med kött

Använd köttben som du först rostar i ugnen. Utgå sedan från samma recept som ovan och låt benen koka länge tillsammans med grönsakerna.

Smaksatt fond

Fond med olika smaksättningar är perfekta som baser till olika grytor och pastasåser. Prova att smaksätta din fond med exempelvis:

  • Svamp
  • Timjan
  • Äpple
  • Tomat
  • Paprika
  • Vin