Hemmagjord Philadelphia

Gör egen färskost á la Philadelphia

Prova att göra denna hemmagjorda färskost av mjölk. Resultatet blir en krämig och len mjukost, liknande Philadelphia! Jättegod som pålägg, men också användbart i mat och bakverk.

Av 1,5 liter mjölk får du ut både färskost, ricotta samt vassle att baka med – ta reda på allt!

Du behöver:

  • 1,5 liter standardmjölk
  • 1,5 msk vinäger
  • Salt efter smak
  • Ca 50 gram smör

Gör så här:

  1. Koka upp mjölken på låg värme. Var försiktig, den bränner lätt i botten.
  2. När mjölken precis har kokat, ta kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt vinägern och rör hela tiden med en slev. Du kommer se att mjölken skiktar sig.
  4. Efter en stund lyfter du upp den gryniga ostmassan och lägger den i en sil för att rinna av (spara vasslen i kastrullen).
  5. Lägg den avrunna ostmassan i en mixer och tillsätt smör och lite salt.
  6. Mixa slätt!
  7. Ställ svalt, låt gärna vila över natten.

Koka ricotta på vassle

Vasslen som du har kvar i kastrullen kan du koka upp på nytt. Låt koka lite längre den här gången. Den nya ostmassan som bildas är ricotta! Sila av den och använd till pastarätter eller varför inte i omelett.

Baka med vassle

Vasslen som är kvar är perfekt som degvätska, spara den till brödbak!