Gör egna delicatobollar
Hemmagjorda delicatobollar till fikat? Gjorda av naturliga ingredienser, så både godare och nyttigare än den köpta varianten.
Gör gärna dubbel sats och förvara i frysen. De brukar gå åt!
Till 8 st delicatobollar behöver du:
- 4 dl havregryn, mixat till havremjöl
- 100 gram rumstempererat smör
- 1 dl socker
- 2 msk kakao
- 2 msk kallt kaffe
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 50 gram smält mjölkchoklad (kan uteslutas)
- 100 gram mörk choklad samt kokos till garnering
Gör så här:
- Börja med att smälta mjölkchokladen i en skål i micron.
- Blanda sedan i alla övriga ingredienser till smeten.
- Låt smeten stå i kylen en stund så att havregrynen får svälla och chokladen stelna, då blir den lättare att arbeta med.
- Rulla till åtta bollar, ställ dem kallt en stund igen.
- Smält den mörka chokladen.
- Häll kokos på en assiett.
- Doppa bollarna i den smälta chokladen och rulla dem sedan i kokos.
- Tryck till dem lite så att de blir platta nedtill och toppiga upptill.