Gör egna korvbröd
Baka egna korvbröd. Mycket billigare och godare än köpta! Perfekt att ha på lager i frysen, och kan användas till mycket mer än korv.
Köpt korvbröd säljs för mer än dubbla kilopriset mot för vanligt matbröd, mest bara för att brödet har en speciell form. Baka själv istället, och fyll frysen!
Recept på korvbröd, ca 20 st:
- 50 g jäst (eller motsvarande torrjäst)
- 5 dl valfri mjölk
- 100 g mjukt smör
- 1 tsk salt
- Ca 1 l vetemjöl
Gör så här:
- Värm mjölken till ca 37 grader.
- Arbeta ihop ca 9 dl av mjölet med övriga ingredienser. Gärna i maskin eller med degkrokar på elvispen.
- Tillsätt mjöl tills degen går ihop och släpper kanterna på bunken.
- Lät jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
- Stjälp upp degen på en stor skärbräda och knåda ihop den till en längd.
- Dela degen i 20 delar och rulla varje del till en bulle som du sedan rullar till avlång ”korvbrödsform”.
- Låt jäsa på plåten under bakduk 1 timme till.
- Pensla med ägg om du vill ha blanka korvbröd.
- Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Tips: Gör några färre men större bröd så får du gott om plats med dubbla korvar och tillbehör som potatismos i brödet.