Billigare julmat
Julen innebär för många mycket mat och godsaker, vilket såklart också leder till stora utgifter. Men det går alldeles utmärkt att göra ett lite billigare julbord utan att för den sakens skull minska på julkänslan!
Här är några tips:
- Först och främst; köp inte mer mat än vad du/ni kan göra av med. Vi kan bara äta visst mycket, och vi har egentligen inte behov av att äta mer bara för att det är jul. Det är exempelvis billigare att köpa några skivor julskinka i delikatessdisken och njuta ordentligt av dem än att köpa 3+ kilo hel julskinka som ni kanske ”slösäter”.
- Vi behöver inte äta all julmat vid samma tillfälle. Julen är lång, det är bättre att sprida ut julrätterna över flera dagar.
- Planera och förbered maten i god tid. Då behöver du inte falla för dyra nödlösningar i sista minuten.
- Ett vegetariskt julbord är alltid billigare än att ha många kötträtter.
- Se till att alla rester kommer till användning, Gör nya rätter eller frys in direkt!
Julens lite billigare rätter
- Janssons frestelse
- Finsk morotslåda
- Köttbullar på fläskfärs
- Rödbetssallad
- Potatis och sill
- Omelett
- Tunnbrödssnittar med laxröra
- Ägghalvor med majonnäs och dill
- Råkostsallad med äpple och apelsin
- Risgrynsgröt
- Ris à la Malta
- Hembakat bröd, fika och godis