Yakiniku

Billigare yakiniku

Tillaga den japanska rätten yakiniku hemma – mycket billigare än på restaurang. Här görs rätten på lövbiff som också är billigare än entrecote som annars brukar användas. Smaken blir precis som på restaurangen, och köket kommer att dofta ljuvligt!

Du behöver:

  • Ca 600 g lövbiff
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk finriven färsk ingefära
  • 2 dl japansk soja
  • 6 msk mirin
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 dl köttbuljong
  • Sesamfrön och/eller purjolök till garnering

Gör så här:

  1. Riv ingefäran och pressa vitlöken.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen utom buljongen i en skål.
  3. Finstrimla köttet och lägg det i en större skål.
  4. Häll lite av såsen över köttet och rör om. Låt köttet marineras en stund, gärna en timme.
  5. Stek seden köttet i en het panna.
  6. När köttet är tillagat, häll på resten av såsen samt buljong och låt puttra i ett par minuter så att såsen tjocknar.

Servera med ris, och gärna med sesamfrön och tunt skivad purjolök på toppen!