Gör egen ketchup

Gör egen ketchup

Mycket tomater att ta hand om? Gör egen ketchup. Hemmagjord ketchup är ett jättegott tillbehör som passar till allt!

Har du inte egna tomater så går det lika bra att använda hela tomater på burk. Vill du göra något annorlunda så kan du också använda gula tomater för att få en gul ketchup!

Du behöver:

  • Ca 7 stora tomater, skalade och finhackade
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 msk strösocker
  • Salt och peppar efter smak
  • Valfri smaksättning, t.ex. basilika, chili eller rökt paprika

Gör så här:

Börja med att skala tomaterna – lägg dem en minut i kokande vatten så går det sedan enkelt att dra bort skalet. Ta bort den hårda ”roten” och finhacka. Hacka också lök och vitlök fint. Koka upp tomater och lök och låt puttra i cirka fem minuter. Sila sedan tomatmassan så att du får fram en slät tomatsås.

Tillsätt vinäger, kryddor och socker. Du kan förstås minska mängden socker om du vill, eller byta ut strösocker mot honung eller annan sötning. Koka upp igen och låt koka tills ketchupen har reducerats ned och blivit lite tjockare i konsistensen. Smaka av och justera kryddningen tills du är nöjd!

Hemmagjord ketchup är nyttigare

Hemmagjord ketchup innehåller inga konserveringsmedel och dessutom mindre socker än köpt ketchup. Därför är den inte lika hållbar. Gör du stora satser kan det därför vara bra att frysa in i mindre burkar.