Hemmagjort örtsalt
Hemmagjort örtsalt förhöjer smaken på både kalla och varma rätter. Örtsalt är en perfekt bordskrydda, men det kan också användas ungefär som buljong i grytor.
Har du egna örter hemma i trädgården är örtsalt ett bra sätt att bevara dem på, men såklart fungerar det även bra med köpta örter. Om du gillar lök så är det också gott att tillsätta det i saltet.
Istället för att stoppa alla örter i samma salt kan det vara gott att göra flera olika salter med olika smaker och användningsområden. Prova exempelvis:
- Oregano, basilika, purjolök
- Dill, gräslök
- Persilja, ramslök/vitlök, purjolök
Du behöver:
- 1 del havssalt
- 3 delar färska örter och eventuell lök (inte jättehårt packade)
Gör så här:
- Mixa det gröna tillsammans med saltet så att det blir en tjock grön gröt. Bred ut röran på bakplåtspapper på en plåt.
- Torka antingen i ugnen på ca 75 grader eller i ett par dagar i rumstemperatur.
- När allt är riktigt torrt, mixa igen till ett fint salt.
- Förvara torrt i slutna små burkar.