Solrosfrön – billigt ”superfood”
Solrosfrön har ett högt innehåll av nyttigheter såsom omega 3-fetter, fibrer, e-vitamin, järn, magnesium och zink. Dessutom är solrosfrön proteinrika. Eftersom solrosfrön även är billiga så är det en perfekt vara att alltid ha hemma!
Solrosfrön passar till allt
- Som topping på fil, yoghurt, sallad eller bröd
- Mixa dem till mjöl och byt ut delar av vetemjölet i exempelvis pajdeg
- Som bas i veganska ”köttbullar”
- I müsli
- Som ”crunch” i bakverk, exempelvis chokladbollar
- Rostade och saltade som snacks
- I pesto istället för pinjenötter
- I fröknäcke
- Använd solrosfrön som ett billigare och klimatvänligare alternativ till mandel och nötter
Odla själv
Du kan såklart odla dina egna egna solrosor och ta till vara på kärnorna. En enda solros kan ge upp till 2000 kärnor! Dock är solroskärnor jobbiga att skala i större mängder. Ett enklare sätt om du har solroskärnor med skal är att odla microgreens av dem. Låt då kärnorna ligga i blöt en stund först, sedan lägger du dem på ett fat med en tunt lager jord. Skörda och ät solrosskotten innan de hinner få sitt andra bladpar.