Billiga maränger

Billiga maränger

De här billiga marängerna är ett lättgjort och väldigt populärt kalas-tillbehör. Gör små toppar till glass eller varför inte tårtbottnar!

Marängerna görs på kikärtsspad (aquafaba) istället för på äggvita och är därför veganska. Dessutom väldigt billiga eftersom kikärtsspadet är en ”bonusprodukt” som många annars häller bort.

Du behöver:

  • Ca 1 dl kikärtsspad
  • Ett par droppar vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Ca 1,5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Häll kikärtsspad i en stor skål och tillsätt vitvinsvinäger och vaniljsocker.
  2. Vispa med elvisp till ett hårt skum.
  3. Vänd försiktigt ned sockret i omgångar med hjälp av en slickepott.
  4. Använd en sked och lägg små toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i ugnen i 100 grader, ca en timme (lite längre om du gör stora maränger eller tårtbottnar)
  6. Låt gärna marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme.

Har du kikärtsspad över? Prova också vegansk majonnäs eller varför inte billig chokladmousse!