Gör egna groddar
Grönsaker är nyttigt och allra nyttigast blir det förstås om du odlar dina egna. Groddar kan du odla året om hemma på köksbänken!
Att ha en groddburk är ett bra sätt att alltid ha nyttigheter till hands, och det är enklare än vad du kanske tror. Du behöver frön och en glasburk med lock. Det finns färdiga groddburkar att köpa men du kan också göra din egen.
Fröna ska först ligga i blöt i några timmar och därefter hållas fuktiga genom att sköljas två gånger per dag. Burken ska gärna stå mörkt.
Hur lång tid det tar till färdiga groddar beror på vilken sorts frön du använder, men räkna med cirka fem dagar. Den som vill kan förstås ha två burkar som går omlott, då behöver man aldrig vänta!
Använd groddarna på mackan, som tillbehör till maten eller i sallad. Böngroddar passar också väldigt bra i wok och soppor.
Exempel på vad du kan grodda
- Alfalfa
- Mungbönor
- Rödbeta
- Rädisa
- Linser
- Ärter
Frön har lång hållbarhet och är därför en bra stapelvara att ha hemma.