Måltidspreppa billiga färsrätter
Visst vore det skönt med något färdigt i frysen att ta fram när det är bråttom?
Köp blandfärs när det är billigt och gör denna köttfärslimpa i korvformat. En köttfärslimpa räcker till många olika rätter så den är perfekt att göra som måltidsprepp för kommande veckor.
Den mångsidiga köttfärslimpan passar till allt – ät den med potatis och gräddsås, till pasta, som hamburgare, i tunna skivor som pålägg på mackan, på pizza eller kanske som kebab. Du kan också äta den som ”fattigmansfilé” istället för fläskfilé eller oxfilé, tillsammans med god sås och potatisklyftor.
Köttfärslimpan bakas länge i ugnen och blir kompakt så att den håller ihop. Därför kan du skära tunna skivor som skav. Använd osthyvel om du vill få riktigt tunna bitar. Skär upp, frys in i mindre förpackningar och ta fram som snabbmat vid behov!
Du behöver:
- 1 kg blandfärs
- 1 msk salt
- 0,75 tsk malen svartpeppar
- 1 msk lökpulver
- 0,5 dl potatismjöl
Smaksätt färsen med fler kryddor om du vill (tex kebab). Eller gör en ”allround”-färs som du kryddar lite extra när den ska ätas, beroende på vad du ska använda den till.
Gör så här
- Rör samman alla ingredienser i en bunke.
- Lägg plastfolie på en stor skärbräda och forma färsen till en rulle i plasten.
- Tryck och klappa på rullen så att färsen går ihop och rullen blir kompakt och håller formen.
- Sätt ugnen på 100 grader och låt rullen vila medan ugnen blir varm.
- Ta bort plastfolien och rulla istället in köttfärslimpan i ugnsfolie. Vik in ändarna.
- Lägg rullen i en ugnsform, gärna med galler.
- Baka i ugnen i cirka tre timmar.
- Låt svalna helt innan du skär upp den, gärna över natten i kylskåp.