Hitta maten i naturen

Hitta maten i naturen

Naturen har så mycket gott att erbjuda som är helt gratis. Genom att plocka maten i naturen finns en stor potential att både minska utgifter och sin påverkan på miljön.

Det sägs att nästan 95 procent av alla bär i skogen går till spillo. Bären blir helt enkelt inte plockade. Ungefär likadant ser det ut med mycket annat ätbart i naturen. Så onödigt!

Ut och plocka bär, svamp, nässlor, ramslök… kanske har du också en guldgruva i din egen trädgård i form av ätbart ogräs?

Blåbär
Växer på sommaren och kan hittas i skogarna över hela landet. Innehåller massor med nyttigheter och är perfekta att äta både som de är och i sylt

Brännässlor
Ses som ett ogräs och växer nästan överallt. Bladen innehåller massor med bra näringsämnen och kan bli till en riktigt god och billig soppa.

Hjortron
Kallas skogens guld, kanske både på grund av färgen och på grund av att hjortron är lite mer ovanliga att hitta än många andra bär. Hjortron trivs i sankt mark som på myrar.

Kirskål
Har du trädgård så har du säkert stött på kirskålen som växer och sprider sig i ilfart. Som tur är kan du ha nytta av kirskålen som mat, den kan användas ungefär som spenat.

Lingon
Vårt svenska superbär. Mognar vanligtvis i augusti och september och kan snabbt plockas i stora mängder.

Maskros
Klaga inte över maskrosorna, ät dem istället! De passar exempelvis i sallad, som sirap eller kanske i marmelad.

Svamp
Växer på hösten och finns i många olika varianter. De som är lättast att känna igen är kantareller, trattkantareller och Karl Johan. Ät aldrig av någon svamp som du inte känner dig helt säker på vad det är för sort! Kanske kan du hitta en billig svampbok på second hand, den kan vara guld värd att ha med på skogspromenaden!

Ramslök 
Växer på våren i södra Sverige, trivs bäst på skuggiga platser som i lundar och under lövträd. Har en tydlig vitlökssmak och anses av många vara en delikatess. Kan ätas både rå och tillagad, i exempelvis wok eller pesto. 

 

 

Fler tips